Egészség Mindenkinek Minden Szinten

Egészségmegőrzés, Betegségmegelőzés, Egészséges Életmód, Öngyógyítás természetgyógyászati módszerekkel

A rák és a ketogén táplálkozás

Ki lehet-e éheztetni egy rákos daganatot?

Csupán a táplálkozás átállítással nem lehet gyógyulást elérni, de a táplálkozás megváltoztatásával a rákos sejt  működését jelentősen akadályozni lehet és ezáltal a szaporodását, növekedését is le lehet fékezni.

A diagnózis „Rák”  az életet egyik percről a másikra teljesen meg tudja változtatni. Sok érintett  megkérdezi az orvosát, hogy a táplálkozásában mit kellene megváltoztati, kell-e diétázni. A legtöbb esetben nem javasolnak az orvosok semmilyen diétát, inkább azt javasolják, hogy egészségesen étkezzen a beteg.

A Würzburg-i Nőgyógyászati Egyetemi Klinikán az „ERGO”-nevű felmérésben ketogén diétát alkalmaznak a rákbetegeknél. A ketogén diéta a kemoterápiás kezelés mellékhatásait (levertség, gyomorpanaszok, hányinger) csökkenti és megakadályozza a súlycsökkenést.

Mi a „ketogén” táplálkozás lényege?

„Kevés szénhidrátbevitelt jelent, zsírban gazdag étkezést megfelelő fehérjebevitellel.  Ennek 2 lényeges előnye van”, állítja Prof. Dr. Ulrike Kämmerer.  A ráksejteknek kevesebb glukóz lesz szállítva, ezzel kevesebb energiát és élelmet kapnak a ráksejtek a növekedésükhez, szaporodásukhoz, miközben a szervezet több zsírt kap, amit fel tud használni. A szénhidrátbevitel csökkentésének más egyéb előnye is van.  Az anyagcserének kevesebb inzulinra van szüksége, ezáltal csökken a vérben az inzulinszint, ami mint potenciális növekedési faktor a ráksejtek szaporodását elősegíti.

A ketogén táplákozás során ketontestek keletkeznek, melyek kimutathatók a vizeletben. Amennyiben szénhidrátszegény diétára történik az átállás akkor a az összes sejt a szervezetben –kivéve az agyat-az energiáját közvetlenül a zsirsavak lebontásából fogja nyerni. A felfokozott zsiranyagcsere ketontestek képződéséhez vezet.  Ketontestek keletkeznek a májban az Acetyl-COA-ból ( a zsirsavak lebontási terméke).  Ezek a ketontestek  a szervezet minden sejtje számára energiaforrást jelentenek.  Az agy kb. 2-5 nap átállás után tudja energiája 80%-át ketontestekből nyerni , a már csak kevés cukorra van szüksége a gluconeogenezisből és az élelemből. A felesleges ketontesteket a szervezet nem tárolja el, hanem vizelettel vagy légzéssel távozik. Böjtöléskor ez az átállás történik a szervezetünkben, amikoris zsir és ketontestértékesitésre áll át a szervezet. Ezt a fizológiás ketózist ne tévesszük össze a ketoacidózissal ami egy életveszélyes állapot cukorbetegeknél.

A ráksejtek cukorerjedéssel nyerik energiájukat. Ezt bizonyitja  a PET-CT is, melyben radioaktiv glukózt adnak intravénásan és ezzel kimutatható a ráksejtek cukoréhsége. Nagy rákos elváltozás esetén a vérben kimutatható a tejsav (laktat), mely az erjedési folyamat terméke, hulladéka. Az erjedési folyamatnak nincs szüksége oxigénre, ezért a ráksejtek oxigén nélkül is növekednek. Az erjedési folyamatban extrém sok cukorra van szüksége a ráksejtnek, mivel a zsirégetés ezekben a ráksejtekben vagy nagyon lecsökkent vagy ki van kapcsolva, ezért nem jutnak energiához. Ez amit a rákkezelésben fel lehet használni mint a ráksejtek növekedésének gátlását.

„ A határ amikor egy szervezet ketózisba jut, egyénileg változó, ez általában napi 25-40 gramm szénhidrátbevitellel valósul meg”, állitja Professzor Ulrike Kämmerer, aki a Ketogén táplálkozás témáját már évek óta kutatja a Würzburg-i Egyetemi Nőgyógyászati Klinikán.

 

Az alábbi táblázatban a ketogén diétához segitség:

Korlátlanul fogyaszthatók:

Húsok:

Disznó

Marha

Bárány

Borjú

Vadhúsok:

Mezei nyúl

Házi nyúl

Szarvas

Őz

Vaddisznó

Szárnyas:

Kacsa

Liba

Csirke

Pulyka

Strucc

Felvágott:

Főzott sonka

Nyerssonka

Szalámi,Kolbász(cukor, szénhidráttartalom nélkül)

 

Hal:

Angolna

Pisztráng

Tőkehal

Hering

Ponty

Lazac

Makréla

Vörös álsügér

Szardinia

Nyelvhal

Tonhal

Fogas

Garnéla

Rák

Kagyló

Tintahal

Osztriga

Tejtermékek:

Tejszin

Tejföl

Tojás:

Tyúk

 

Zöldség:

Padlizsán

Avokado

Brokkoli

Karfiol

Kinai kel

Édeskömény

Zöldbab

Uborka

Karalábé

Póréhagyma

Oliva

Petrezselyem

Retek

Kelbimbó

Vöröskáposzta

Savanyúkáposzta

Spenót

Sprága

Paradicsom

Zeller

Fehérkáposzta

Kelkápszta

Zukkini

Hagyma

Zsirok és olajok:

Vaj

Tökmagolaj

Kenderolaj

Lenolaj

Olivaolaj

Repceolaj

Szőlőmagolaj

Dióolaj

Állati zsirok

Sajtok:

Keménysajtok

Camembert

Emenntali

Mozarella

Parmesan

Kecskesajt

Roquefort

Edami/Gouda

Juhsajt

Gyümölcs:

Oliva

Saláták:

Fejes saláta

Rucola

Cikória

Gombák:

Champignon

Shitake

Sárga rókagomba

Vargánya

Minden vadgombafajta

Magvak:

Mogyoró

Lenmag

Paradió

Makadámdió

kendermag

 

A teljes cikk elovasható a Natürlich gesund und munter folyóirat 2/2012 számában, valamint a következő könyvekben.

Irodalom: Ulrike Kämmerer, Christina Schlatterer, Gerd Knoll: Krebszellen lieben Zucker-Patienten brauchen Fett.

Ulrike Kämmerer, Nadja Pfetzet: Rezepte zur Unterstützung einer ketogenen Ernährung für Krebspatienten.          

A teljes cikk itt olvasható, kimásolható a link:

http://lchf.de/wp-content/uploads/2011/06/ketogene_ernaehrung_bei_krebs.pdf

 

kammerer.jpg

 

praxis_keto_rezept_640x640.jpg    

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 12
Heti: 14
Havi: 23
Össz.: 17 896

Látogatottság növelés
Oldal: Ketogén diéta és a rák
Egészség Mindenkinek Minden Szinten - © 2008 - 2024 - egeszseg-mindenkinek.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »