A rák és a ketogén táplálkozás
Ki lehet-e éheztetni egy rákos daganatot?
Csupán a táplálkozás átállítással nem lehet gyógyulást elérni, de a táplálkozás megváltoztatásával a rákos sejt működését jelentősen akadályozni lehet és ezáltal a szaporodását, növekedését is le lehet fékezni.
A diagnózis „Rák” az életet egyik percről a másikra teljesen meg tudja változtatni. Sok érintett megkérdezi az orvosát, hogy a táplálkozásában mit kellene megváltoztati, kell-e diétázni. A legtöbb esetben nem javasolnak az orvosok semmilyen diétát, inkább azt javasolják, hogy egészségesen étkezzen a beteg.
A Würzburg-i Nőgyógyászati Egyetemi Klinikán az „ERGO”-nevű felmérésben ketogén diétát alkalmaznak a rákbetegeknél. A ketogén diéta a kemoterápiás kezelés mellékhatásait (levertség, gyomorpanaszok, hányinger) csökkenti és megakadályozza a súlycsökkenést.
Mi a „ketogén” táplálkozás lényege?
„Kevés szénhidrátbevitelt jelent, zsírban gazdag étkezést megfelelő fehérjebevitellel. Ennek 2 lényeges előnye van”, állítja Prof. Dr. Ulrike Kämmerer. A ráksejteknek kevesebb glukóz lesz szállítva, ezzel kevesebb energiát és élelmet kapnak a ráksejtek a növekedésükhez, szaporodásukhoz, miközben a szervezet több zsírt kap, amit fel tud használni. A szénhidrátbevitel csökkentésének más egyéb előnye is van. Az anyagcserének kevesebb inzulinra van szüksége, ezáltal csökken a vérben az inzulinszint, ami mint potenciális növekedési faktor a ráksejtek szaporodását elősegíti.
A ketogén táplákozás során ketontestek keletkeznek, melyek kimutathatók a vizeletben. Amennyiben szénhidrátszegény diétára történik az átállás akkor a az összes sejt a szervezetben –kivéve az agyat-az energiáját közvetlenül a zsirsavak lebontásából fogja nyerni. A felfokozott zsiranyagcsere ketontestek képződéséhez vezet. Ketontestek keletkeznek a májban az Acetyl-COA-ból ( a zsirsavak lebontási terméke). Ezek a ketontestek a szervezet minden sejtje számára energiaforrást jelentenek. Az agy kb. 2-5 nap átállás után tudja energiája 80%-át ketontestekből nyerni , a már csak kevés cukorra van szüksége a gluconeogenezisből és az élelemből. A felesleges ketontesteket a szervezet nem tárolja el, hanem vizelettel vagy légzéssel távozik. Böjtöléskor ez az átállás történik a szervezetünkben, amikoris zsir és ketontestértékesitésre áll át a szervezet. Ezt a fizológiás ketózist ne tévesszük össze a ketoacidózissal ami egy életveszélyes állapot cukorbetegeknél.
A ráksejtek cukorerjedéssel nyerik energiájukat. Ezt bizonyitja a PET-CT is, melyben radioaktiv glukózt adnak intravénásan és ezzel kimutatható a ráksejtek cukoréhsége. Nagy rákos elváltozás esetén a vérben kimutatható a tejsav (laktat), mely az erjedési folyamat terméke, hulladéka. Az erjedési folyamatnak nincs szüksége oxigénre, ezért a ráksejtek oxigén nélkül is növekednek. Az erjedési folyamatban extrém sok cukorra van szüksége a ráksejtnek, mivel a zsirégetés ezekben a ráksejtekben vagy nagyon lecsökkent vagy ki van kapcsolva, ezért nem jutnak energiához. Ez amit a rákkezelésben fel lehet használni mint a ráksejtek növekedésének gátlását.
„ A határ amikor egy szervezet ketózisba jut, egyénileg változó, ez általában napi 25-40 gramm szénhidrátbevitellel valósul meg”, állitja Professzor Ulrike Kämmerer, aki a Ketogén táplálkozás témáját már évek óta kutatja a Würzburg-i Egyetemi Nőgyógyászati Klinikán.
Az alábbi táblázatban a ketogén diétához segitség:
Korlátlanul fogyaszthatók:
Húsok: Disznó Marha Bárány Borjú Vadhúsok: Mezei nyúl Házi nyúl Szarvas Őz Vaddisznó Szárnyas: Kacsa Liba Csirke Pulyka Strucc Felvágott: Főzott sonka Nyerssonka Szalámi,Kolbász(cukor, szénhidráttartalom nélkül)
|
Hal: Angolna Pisztráng Tőkehal Hering Ponty Lazac Makréla Vörös álsügér Szardinia Nyelvhal Tonhal Fogas Garnéla Rák Kagyló Tintahal Osztriga Tejtermékek: Tejszin Tejföl Tojás: Tyúk
|
Zöldség: Padlizsán Avokado Brokkoli Karfiol Kinai kel Édeskömény Zöldbab Uborka Karalábé Póréhagyma Oliva Petrezselyem Retek Kelbimbó Vöröskáposzta Savanyúkáposzta Spenót Sprága Paradicsom Zeller Fehérkáposzta Kelkápszta Zukkini Hagyma |
Zsirok és olajok: Vaj Tökmagolaj Kenderolaj Lenolaj Olivaolaj Repceolaj Szőlőmagolaj Dióolaj Állati zsirok Sajtok: Keménysajtok Camembert Emenntali Mozarella Parmesan Kecskesajt Roquefort Edami/Gouda Juhsajt |
Gyümölcs: Oliva Saláták: Fejes saláta Rucola Cikória Gombák: Champignon Shitake Sárga rókagomba Vargánya Minden vadgombafajta Magvak: Mogyoró Lenmag Paradió Makadámdió kendermag |
A teljes cikk elovasható a Natürlich gesund und munter folyóirat 2/2012 számában, valamint a következő könyvekben.
Irodalom: Ulrike Kämmerer, Christina Schlatterer, Gerd Knoll: Krebszellen lieben Zucker-Patienten brauchen Fett.
Ulrike Kämmerer, Nadja Pfetzet: Rezepte zur Unterstützung einer ketogenen Ernährung für Krebspatienten.
A teljes cikk itt olvasható, kimásolható a link:
http://lchf.de/wp-content/uploads/2011/06/ketogene_ernaehrung_bei_krebs.pdf